Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

 

3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
150 g masła (o temperaturze pokojowej)
50 g smalcu
2-3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
4 żółtka
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim wysmarowaną dużą tortownicę o średnicy 30 cm, po czym zrobić widelcem dziury.
Włożyć do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec 15 minut (grzanie górne i dolne)

Mus owocowy z rabarbarem i truskawkami;
1 kg rabarbaru
20 dag truskawek
1 szklanka cukru
200 ml wody
2,5 torebki budyniu waniliowego

Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, wsypać do garnka i wymieszać z połową porcji cukru, po czym odstawić na 2 godziny aż puści sok.
Po tym czasie wsypać truskawki i resztę cukru oraz wlać 1/3 szklanki wody.
Całość zagotować i wlać budynie wymieszane w pozostałej wodzie, mieszać aż całość zgęstnieje.

Piana z białek;
4 białka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (wsypując porcjami cukier) na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.Całość wymieszać i wyłożyć na gorącym musie z owoców.

Wykonanie;
Na podpieczony kruchy spód nałożyć gorący mus owocowy, na górę wyłożyć ubitą pianę z białek.
Ponownie włożyć do piekarnika i piec 20 minut (piekłam już tylko górną grzałką)