Placek makowy z marmoladą

Placek makowy

150 g masła

50 g czekolady

1 łyżka gorzkiego kakao

200 g suchego mielonego maku

1,5 szklanki mąki

15 g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki)

6 jajek

1 niepełna szklanka cukru

3 łyżki ulubionej marmolady

Masło,czekoladę oraz kakao roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.

Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Następnie dodać marmoladę,mak oraz wystudzoną roztopioną czekoladę z masłem i kakao.

Całość dobrze utrzeć i wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm (lub użyć formy do babki)

Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C przez około 45-50 minut

(miałam włączone górne i dolne ogrzewanie)

Dodatkowo przygotować;

50 g czekolady mlecznej

50 g czekolady białej

4 łyżki mleka

4 łyżki mieszanki studenckiej z bakaliami

Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka

Zimny placek posmarować najpierw rozpuszczoną mleczną czekoladą,następnie białą,po czym górę posypać mieszanką bakaliową.

Ciasto można również przekroić na dwie części, nasączyć i posmarować dowolnym kremem do tortu

Placek makowy1