Aromatyczny pstrąg
6 pstrągów
marynata;
4-5 łyżek oleju
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonego koperku ( lub pietruszki)
1 łyżeczka maggi lub sosu sojowego (niekoniecznie)
szczypta pieprzu
Pstrągi wyczyścić,umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym (można również usunąć głowy)
Wszystkie składniki marynaty utrzeć i nasmarować ryby wewnątrz i zewnątrz po czym odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Blaszkę wysmarować masłem, ułożyć ryby
Do środka ryb i na zewnątrz położyć odrobinę masła.
Całość włożyć (bez przykrycia) do nagrzanego piekarnika do 180° na około 15-20 minut (grzanie górne i dolne)