Aromatyczny pstrąg

IMG_4392

 

6 pstrągów

marynata;

4-5 łyżek oleju

3 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka suszonego koperku ( lub pietruszki)

1 łyżeczka maggi lub sosu sojowego (niekoniecznie)

szczypta pieprzu

Pstrągi wyczyścić,umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym (można również usunąć głowy)

Wszystkie składniki marynaty utrzeć i nasmarować ryby wewnątrz i zewnątrz po czym odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Blaszkę wysmarować masłem, ułożyć ryby

Do środka ryb i na zewnątrz położyć odrobinę masła.

IMG_4387

Całość włożyć (bez przykrycia) do nagrzanego piekarnika do 180° na około 15-20 minut (grzanie górne i dolne)