Śląska szpajza z dodatkiem śmietanki (deser cytrynowy)

f953eddeb7

Prawdziwą śląską szpajzę robi się z samych jajek bez dodatku kremówki.

Tutaj jest podany przepis na prawdziwą Śląską szpajzę cytrynową lub kakaową

 

10 jajek
12 łyżek cukru
4 – 5 dużych cytryn
200 g śmietany kremówki 30 %
6 łyżeczek żelatyny ( 30 g )

0, 5 szklanki zimnej wody ( 125 ml )

wykonanie;

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić.
Jajka i cytryny sparzyć gorącą wodą
Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok
Oddzielić białka od żółtek
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym dodać skórkę i sok z cytryn
Białka ubić na sztywno, następnie w osobnym naczyniu ubić zimną kremówkę.
Do ubitych żółtek dodać pianę z białek, ubitą kremówkę i rozpuszczoną letnią żelatynę. Ozdobić tartą gorzką czekoladą, lub kleksami z bitej śmietany.