Kołaczyki- koperty z serem

Kołaczyki- koperty2

 

ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miękkiej margaryny lub masła
2 jajka
10 dkg świeżych drożdży
duża szczypta soli
2-3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i dokładnie wyrobić na spoistą kulę(ciasto musi odchodzić od miski)
Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.

Masa serowa
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu-przecisnąć przez praskę do ziemniaków
1 jajko
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
skórka starta z jednej cytryny
rodzynki
(można dodac parę kropel olejku cytrynowego)
Wszystko razem wymieszać.
Ważne;twaróg nie może być z wiaderka bo będzie za miękki i wypłynie.

Wykonanie
Gdy ciasto podwoi swoją objętość,wtedy brać po kawałku i rozwałkować posypując mąką (na grubość około 3 milimetrów)
Wykrawać kwadraty około 10cm x 10 cm.
Na każdy kwadrat,nałożyć niepełną łyżkę sera ,zlepić przeciwległe brzegi,następnie dokładnie zlepić wszystkie boki.
Maczać górę każdej „koperty” w rozbełtanym jajku,a następnie zamoczyć w cukrze.
Układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym ,lub tylko wysmarowanej tłuszczem.

Kołaczyki- koperty000
Piec około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Wychodzi 28 sztuk placków.