Placek na jogurcie-pomarańczowy
Na surowe ciasto można położyć owoce, np. połówki śliwek skórką do dołu, lub ciasto wymieszać z 3 jabłkami (pokrojonymi w kostkę) lub rabarbarem (około 300 g)
Bakalie w cieście można pomniąć.
Składniki;
2,5 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250 ml )
3 jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka jogurtu
0,5 szklanki oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g skórki pomarańczowej
100 g rodzynek
aromat pomarańczowy-parę kropel
Wszystko razem wymieszać (można również najpierw całe jajka ubijać z cukrem około 5 minut)
Wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm lub (prostokątnej blaszki o wymiarach 25 x 35 cm)
Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu polać lukrem
Lukier;
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyzka gorącej wody
Wszystko dobrze utrzeć, pod koniec ucierania dobrze jest dodać odrobinę oliwy lub olejku zapachowego, wtedy lukier nie będzie zbyt mocno pękał gdy zastygnie.
Porada;
Taki sam placek można zrobić na maślance, wtedy możemy użyć tylko 2 jajka, ponieważ maślanka jest rzadsza. Nie trzeba nawet używać do niego miksera.
Świetnie nadaje się też do pieczenia w prodiżu, pieczemy wówczas 45 minut.