Mazurek migdałowy z mleczną i czekoladową masą
Przepis na blachę o wym. 30 cm x 39 cm
Ciasto;
100 g mielonych migdałów
400 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
200 g masła o temperaturze pokojowej
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Gdy ciasto jest schłodzone,dzielimy go na połową.
Jedną połowę rozwałkowujemy i wykładamy dno blaszki gdzie dno jest wyłożone papierem pergaminowym i robimy widelcem dziury.
Z drugiej połówki zrobić małe ruloniki którymi wyłożyć boki formy,dociskając na wysokość 1 cm.
Dwa ruloniki kładziemy na cieście po przekątnej tworząc literkę X
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 minut.
Ostudzić i nałożyć masy.
Na dwa trójkąty kładziemy masą mleczną i posypujemy kolorową posypką.
Na pozostałe części kładziemy masą czekoladową którą posypujemy posiekanymi orzechami.
Masa mleczna;
0,5 kostki margaryny ( lub masła )
0,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka suszonego mleka (nie granulowane)
2 łyżki wody
W garnuszku roztopić margarynę,dodać pozostałe składniki i ucierać aż do ich połączenia
Masa czekoladowa;
0,5 kostki margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
4 małe kosteczki czekolady
3 łyżki wody
1 (niepełna)szklanka drobnych rodzynek
Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) podgrzewać na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania)
Gdy wszystkie składniki się połączą,wsypać rodzynki i wymieszać.
Do masy mlecznej używam mleka suszonego (odtłuszczonego)