Drożdżowe bułeczki z marmoladą
1 kg. mąki (użyłam tortowej typ 450)
10 dag drożdży
2 jajka (lub 1 jajko + 2 żółtka)
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju (lub olej z rozpuszczonym masłem)
W połowie ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, dodać wyrośnięte drożdże , po czym wyrabiać dolewając resztę ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub masło.
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od rąk.
Odstawić na około 50 minut w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.
Po wyrośnięciu rozwałkować (w razie potrzeby stolnicę lekko posypać mąką)
Wykrawać szklanką krążki, następnie kłaść na środku łyżeczkę marmolady
Dokładnie zlepić i układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym, zlepioną stroną do dołu i zostawić przykryte na około 15 – 20 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni, około 13 minut
Można przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka
Porada;
Do pieczenia tych bułek używam oleju ponieważ po upieczeniu długo utrzymują świeżość i są miękkie.
Zamiast surowe ciasto wykrawać szklanką, można podzielić je na 23 części (każda część waży około 60-65 g) następnie rozpłaszczyć dłonią (lub lekko rozwałkować) i nałożyć marmoladę.
Marmoladę można zastąpić prażonymi jabłkami, masą makową itp.
Polecam również pączki smażone w głębokim tłuszczu;
Expresowe pączki kładzione łyżeczką