Wołowina w ciemnym piwie

IMG_8464

 

Można zrezygnować z bulionu, a w zamian dodać dodatkową porcję piwa, wtedy całość jest nieco słodsza.

1 kg mięsa wołowego
3 cebule
2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
1 litr ciemnego piwa typu Karmi
0,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
400 g marchewki
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
2 kromki ciemnego chleba
1 łyżka magii do zup ( lub sosu sojowego )
sól, pieprz


Wołowinę kroimy w małą kostkę,po czym partiami obsmażamy na patelni

IMG_8378
(Nie smażymy od razu całej ilości mięsa, ponieważ nie może się ono dusić we własnym soku)
Gdy wołowina jest już obsmażona, wkładamy ją do większego garnka, a na tej samej patelni wrzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki i posypujemy brązowym cukrem.

IMG_8387
Lekko podsmażoną cebulkę z cukrem wkładamy do wołowiny,dodajemy tymianek, liść laurowy i ziele angielskie.

IMG_8407
Całość zalewamy piwem i bulionem.
Dusimy pod przykryciem około 40 minut, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i dusimy aż całość będzie prawie miękka,wtedy wsypujemy około 1 łyżeczkę soli oraz łyżkę magii.
Gdy mięso jest już miękkie dodajemy musztardę oraz wkładamy porcjami chleb ( tyle aby otrzymać odpowiednią gęstość)
Całość doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami puree