Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 bit

Rady;
Można zrezygnować ze spodu biszkoptowego, a zamiast niego ułożyć jako spód dodatkową porcję herbatników.
Zamiast zmiksować masę krówkową można ją utrzeć z 3/4 kostki masła, wtedy masa jest wyższa i bardziej stabilna.

Przepis na blaszkę o wymiarach 23 cm x 37 cm

Biszkopt;
4 jajka
4 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym przez 10 minut,po czym dodać obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem,oraz wodę.Piec około 10-15 minut w tem 180 stopni.

Dodatkowo przygotować;
20 sztuk herbatników szkolnych o wymiarach 7cm x 5 cm
170 g krakersów (lub herbatników)

1 puszkę masy kajmakowej (około 500 g)

(Masę kajmakową lekko zmiksować aż zrobi się lekko płynna)

Masa budyniowa;
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
0,5 litra mleka
1 cytrynowa galaretka (można pominąć)
1 kostka masła

Budynie ugotować z cukrem w 0,5 litra mleka, odstawić i do gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę którą dobrze wymieszać po czym odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zimną masę budyniową utrzeć z masłem.

Masa śmietankowa;
400 g śmietany 30%
2 małe cukry waniliowe (razem 16 g)
2 płaskie łyżeczki żelatyny.

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklance wody, po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i połączyć z letnią żelatyną.

Wykonanie;

Na upieczony biszkopt dajemy masę z budyniu, na to układamy herbatniki.
Na herbatniki wylewamy masę krówkową po czym układamy krakersy, na krakersy kładziemy masę śmietankową.
Odstawiamy na 24 godziny,aby wszystko się przegryzło i zmiękło
Dekorujemy potartą czekoladą