Puszysty sernik na kremówce
Sernik tylko troszkę opadnie po upieczeniu. Zamiast kruchego spodu można użyć herbatników typu petitki.
Przepis na dużą blaszkę 40 cm x 25 cm
Ciasto;
2 szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250 ml )
100 g masła o temp. pokojowej
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej i kwaśnej śmietany ( można pominąć )
Dno blaszki można wysmarować tłuszczem, ale nie jest to konieczne.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść po czym wylepić dno blaszki (bez boków) Następnie zrobić widelcem dziury w cieście.
Masa serowa;
1 kg mielonego twarogu ( może być też z wiaderka)
3 budynie waniliowe
400 ml śmietany kremówki
1 szklanka cukru
7 ( lub 8 ) jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
Ser wyłożyć do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dodając kolejno żółtka i suchy budyń
Białka ubić ze szczyptą soli, oraz osobno ubić zimną kremówkę.
Najpierw do sera dodać ubitą śmietanę, lekko wymieszać po czym dodać ubitą pianę, i ponownie wszystko dobrze wymieszać.
Masę serową wylać na surowe ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 50 – 55 minut (Surowe ciasto lepiej jest nakłuć widelcem i najpierw podpiec 10- 15 minut, i na wystudzone ciasto dać masę serową)
Miałam włączone obie grzałki, a po 25 minutach piekłam już tylko górną.
Studzić co najmniej 0,5 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ważne;
Pianę i ubitą kremówkę trzeba ręcznie wymieszać z utartym serem.