Barszcz postny z uszkami

Barszcz z uszkami

Ciasto na uszka lub pierogi można zrobić tradycyjnie lub na maślance

Ciasto tradycyjne, najczęściej robione;

Do ciasta nie dodaje się jajka, wychodzi bardzo miękkie i plastyczne.

3 szklanki mąki tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml )
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju (lub stopionego masła)
1 szklanka wrzącej wody

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej oraz wrzącą wodę.
Całość mieszamy najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką aż będzie plastyczne.
Wyrobione ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na 20 minut aby zmiękło.

Bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy na cienki placek (resztę ciasta trzymamy najlepiej we woreczku, żeby nie obeschło) następnie wycinamy kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy.

 

 

Ciasto na maślance;

500 g mąki ( używam tortowej )
około 0,5 litra maślanki (lub kefiru)
Wszystko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy następnie wycinać kółka.

 

Farsz grzybowy do uszek;
50 g suszonych grzybów
1 posiekana cebula
1,5 łyżki masła
bułka tarta
sól,pieprz
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na całą noc, po czym ugotować do miękkości
Następnie zmielić w maszynce, dodać usmażoną na maśle cebulkę i tyle bułki tartej aby farsz nie był za rzadki, po czym doprawić solą i pierzem.

Uszka można zrobić wcześniej i surowe zamrozić;

Każde ulepione uszko z farszem kładziemy osobno na tacy leciutko oprószonej mąką, i wkładamy do zamrażarki, a gdy już się zamrożą przekładamy do woreczków i przechowujemy w zamrażarce.
Gotujemy zamrożone w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

 

Zakwas na barszcz;
1 kg obranych buraków
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soli
4-5 szklanek przegotowanej i ostudzonej wody

Buraki pokroić na małe kawałki, włożyć do dużego słoja, dodać przyprawy oraz słoną wodę (aby się szybciej ukisił można dodać kawałek razowego chleba)
Słój przykryć gazą, obciążyć buraki talerzem i kamieniem, tak aby nie wypływały powyżej linii wody w naczyniu (wtedy nie spleśnieją) następnie postawić w ciepłym miejscu na kilka dni.
Gdy jest wystarczająco kwaśny można go zlać do butelek, które trzeba szczelnie zakorkować lub zakręcić, przechowywać w lodówce.

 

Barszcz postny;

4 małe buraki
2 marchewki
kawałek selera
1 mała pietruszka
1 mały por
1 mała cebulka
liść laurowy
sól,pieprz
cukier
3 ząbki czosnku (niekonieczne)
(można dodać również wywar z grzybów suszonych lub 3 grzybki uprzednio namoczone w wodzie)

Warzywa pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (lub maśle)
Wlać około 3-4 litry wody, ugotować wszystko do miękkości warzyw, po czym przecedzić i wlać wywar z grzybów.
Dodać kwas z kiszonych burakowy (do smaku).
Doprawić solą, pieprzem, cukrem ewentualnie czosnkiem.
Mocno podgrzać, uważając aby się nie zagotował.
Aby polepszyć kolor barszczu można zetrzeć na tarce obranego buraka, po czym włożyć go na durszlak i przelać ugotowanym barszczem
Ważne;
Po dolaniu kwasu buraczanego do wywaru, nie dopuścić do zagotowania ponieważ straci kolor.