Wigilijne smażone bułki
Ta nietypowa wigilijna potrawa jest wielopokoleniową tradycją rodzinną mojego ojca który pochodzi z Pietrowic Wielkich na południu Polski.
Do smażenia w równych porcjach dajemy masło i margarynę (lub masło klarowane)
Smażone bułki zastępują ziemniaki i są podawane do ryby i kapusty z grochem
Bułki mogą być nawet lekko czerstwe, najlepiej sprawdzają się takie dwudniowe..
Składniki ( opcjonalnie )
6 bułek wrocławskich (ważna aby nie były dmuchane )
2 litry mleka
masło
margaryna (można zamienić na masło klarowane )
Bułki przepołowić na połówki, ułożyć w garnku lub misce, po czym zalać mlekiem aż zmiękną i będą miały wchłonięte mleko, trwa to około 10-15 minut (najlepiej je obciążyć aby nie wypłynęły na górę)
Następnie lekko odcisnąć i odstawić.
Na patelnię dodać 0,5 kostki masła i 0,5 kostki margaryny.
Na gorącym tłuszczu położyć bułki i smażyć z obu stron aż będą rumiane.
Następnie zdjąć i smażyć następna porcję bułek, dodając w razie konieczności porcję masła na równi z margaryną.