Wigilijne smażone bułki

Ta nietypowa wigilijna potrawa jest wielopokoleniową tradycją rodzinną mojego ojca który pochodzi z Pietrowic Wielkich na południu Polski.

Do smażenia w równych porcjach dajemy masło i margarynę (lub masło klarowane)

Smażone bułki zastępują ziemniaki i są podawane do ryby i kapusty z grochem

Bułki mogą być nawet lekko czerstwe, najlepiej sprawdzają się takie dwudniowe..

 

Składniki ( opcjonalnie )

6 bułek wrocławskich (ważna aby nie były dmuchane )
2 litry mleka
masło
margaryna (można zamienić na masło klarowane )

 

Bułki przepołowić na połówki, ułożyć w garnku lub misce, po czym zalać mlekiem aż zmiękną i będą miały wchłonięte mleko, trwa to około 10-15 minut (najlepiej je obciążyć aby nie wypłynęły na górę)

Następnie lekko odcisnąć i odstawić.

Na patelnię dodać 0,5 kostki masła i 0,5 kostki margaryny.

Na gorącym tłuszczu położyć bułki i smażyć z obu stron aż będą rumiane.

Następnie zdjąć i smażyć następna porcję bułek, dodając w razie konieczności porcję masła na równi z margaryną.