Wigilijna kapusta z grochem

 

To danie jest w moim rodzinnym domu od wielu pokoleń, nie daje się do niej cebuli, ani żadnych przypraw, oprócz soli.

0,5 kg całego grochu
1 kg kapusty kiszonej (bez ziół)
2 płaskie łyżeczki soli

Do zasmażki potrzeba;
0,5 kostki masła
1 łyżka mąki pszennej

Groch namoczyć przez noc w wodzie, po czym ugotować na miękko dodając 2 łyżeczki soli (wody w ugotowanym grochu powinno zostać tylko tyle aby groch był ledwie przykryty)
Kiszoną kapustę przepłukać i posiekać na drobno, po czym również ugotować na miękko.
Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać do grochu i wymieszać.
Pół kostki masła rozpuścić na małej patelni, dodać łyżkę mąki i mieszać aż mąka się zezłoci.
Zasmażkę wlać do kapusty z grochem i zagotować, doprawiając w razie konieczności tylko solą.

 

Danie można zrobić wcześniej i włożyć do słoików ( do 3/4 wysokości ) i pasteryzować we wrzątku pod przykryciem przez 20 minut.