Makowiec japoński
1 puszka maku (850 g)
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek (rozmiar L)
0,5 szklanki cukru (może być nieco mniej)
6 średnich jabłek
2 małe paczki cukru waniliowego
100 g.skórki pomarańczowej lub rodzynek
trochę aromatu migdałowego
Mak z puszki wsypać do dużej miski.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do maku (bez wyciskania soku)
Wsypać kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wszystko wymieszać z masą makową dodając skórkę pomarańczową i aromat migdałowy
Dno prostokątnej blaszki wyłożyć papierem pergaminowym.
Ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni, na około 60 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą lub udekorować śnieżnobiałym lukrem.
Śnieżnobiały lukier;
1 białko
1 szklanka cukru pudru
4-5 kropli soku z cytryny
Do białka wsypać cukier puder i sok z cytryny, ucierać mikserem około 8 minut.
Porada;
Ciasto można również upiec w prodiżu, dajemy wtedy 5 jajek, 5 jabłek oraz 9 łyżek kaszy manny, a reszta jak w przepisie.
Prodiż smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Pieczemy 70 minut (piekę w prodiżu który ma tylko grzanie górne)