Makowiec japoński

Makowiec japoński1
1 puszka maku (850 g z Helio)
10 łyżek kaszy manny (to jest szklanka o pojemności 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 szklanka cukru(może być więcej)
6 dużych jabłek
2 małe paczki cukru waniliowego
100 g.skórki pomarańczowej lub rodzynek
1/2 buteleczki aromatu migdałowego

Mak z puszki wsypać do dużej miski.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do maku, wsypując kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wymieszać z masą makową dodając skórkę pomarańczową i aromat migdałowy
Dno prostokątnej blaszki wyłożyć papierem pergaminowym.
Ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, na około 60 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą lub udekorować śnieżnobiałym lukrem.

Śnieżnobiały lukier;
1 białko
1 szklanka cukru pudru
4-5 kropli soku z cytryny

Do białka wsypać cukier puder i sok z cytryny, ucierać mikserem około 8 minut.

mak