Cukinia faszerowana

Cukinia faszer

 

3 duże cukinie
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
30 dag dowolnych grzybów
2 woreczki ryżu
0,5 łyżeczki tymianku
1 łyżka oregano
4 ząbki czosmku
0,5 szklanki ketchupu
2 łyżki maggi
sól,pieprz do smaku
25 dag zółtego sera

Farsz;
Ryż osbno ugotować
Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone grzyby oraz mielone mięso.
Do podsmażonego mięsa dodać suszone zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,i ketchup.
Wszystko wymieszać,dodać 2 woreczki ugotowanego ryżu,doprawiając maggi,solą i pieprzem.

Cukinie przekroić na pół, i wydrążyć miękką część miąższu.
Nałożyć farsz,a na górę ułożyć plastry żółtego sera
Piec pod przykryciem około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
5-10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę,aby ser się lekko zrumienił.