Tort Stefanka

64a9b57ae1

 

ciasto;
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
3 łyżki mleka
1 kopiasta łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego

Wszystko zagnieść i podzielić na trzy cześci.
Każdą część rozwałkować (najlepiej między dwoma arkuszami papieru pergaminowego)
Dużą tortownicę o średnicy 28 cm,wyłożyć papierem pergaminowym
Upiec każdy placek oddzielnie w temp.180 st.,około 15 minut.
Upieczone i ostudzone placki mocno nawilżyć posłodzoną herbatą z cytryną( lub alkoholem)
Po czym przekładać masą grysikową.

Masa grysikowa;
1 litr mleka
10-11 łyżek grysiku
3/4 szklanki cukru (może być trochę więcej)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
300 g masła o temperaturze pokojowej.
Do zimnego mleka wsypać cukier i cukier waniliowy oraz kaszę , podgrzewać aż zgęstnieje,wystudzić
Masło utrzeć na puszystą masę ,dodawać porcjami wystudzony grysik oraz sok z cytryny.

Każdy placek przed nałożeniem masy można posmarować dżemem porzeczkowym.