Placek z Michałkami

Placek z Michałkami

 

Lubię eksperymentować i zmieniać tradycyjne przepisy,tym razem zamiast połówek obranych jabłek dałam cukierki Michałki.

Polecam ułożyć cukierki czekoladowe, ponieważ białe są zdecydowanie za słodkie.

ciasto;
2 szklanki mąki
¾ szklanki oleju
4 jajka
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
36 szt. Michałków

Blaszkę o wym. 24×35 cm wysmarować i posypać bułka tartą.

Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlać olej i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość dobrze wymieszać dodając trochę olejku waniliowego
Ciasto wlać do blaszki i ułożyć na górę cukierki.

Placek z Michałkami2
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st,na około 20 minut (do suchego patyczka)
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Placek z Michałkami14

Ciasto można zrobić również na sposób świąteczny, wtedy dajemy 2 łyżki mąki mniej, a w zamian wsypujemy 2 łyżki kakao i 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika.

Po upieczeniu ciasto jest trochę suche.