Placek z Michałkami
Lubię eksperymentować i zmieniać tradycyjne przepisy,tym razem zamiast połówek obranych jabłek dałam cukierki Michałki.
Polecam ułożyć cukierki czekoladowe, ponieważ białe są zdecydowanie za słodkie.
ciasto;
2 szklanki mąki
¾ szklanki oleju
4 jajka
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
36 szt. Michałków
Blaszkę o wym. 24×35 cm wysmarować i posypać bułka tartą.
Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlać olej i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość dobrze wymieszać dodając trochę olejku waniliowego
Ciasto wlać do blaszki i ułożyć na górę cukierki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st,na około 20 minut (do suchego patyczka)
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Ciasto można zrobić również na sposób świąteczny, wtedy dajemy 2 łyżki mąki mniej, a w zamian wsypujemy 2 łyżki kakao i 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika.
Po upieczeniu ciasto jest trochę suche.