Półfrancuskie trójkąty z serem i brzoskwiniami

Półfrancuskie trójkąty z serem i brzoskwiniami

 

30 dag zimnego masła
30 dag mąki
30 dag twarogu
szczypta soli

Biały ser zemleć lub przecisnąć przez praskę
Na stolnicy siekamy nożem przesianą mąkę z zimnym tłuszczem,dodajemy ser oraz sól.
Zagniatamy szybko ciasto jak na pierogi i formujemy kulę.
(Jeżeli ser jest za suchy, dodajemy odrobinę śmietany)
Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części, po czym każdą część cienko wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i składamy w kopertę, następnie ponownie wałkujemy.
Czynność powtórzyć trzy razy.
Po tym czasie wałkujemy każdą część na grubość około 2-.3 mm i kroimy na kwadraty o boku 10 cm.
Na każdy kwadrat nakładamy masę serową, składamy na pół, po przekątnej i zlepiamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temp.200 st.

Masa serowa;
0,5 kg zmielonego sera
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko
4 połówki osączonych brzoskwiń z puszki( pokrojonych w kostkę)
Wszystko razem wymieszać.

Można sobie ułatwić pracę i kupić gotowe ciasta francuskie.