Ciasto z wafelkami

Ciasto z wafelkami

 

ciasto;
2 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki dżemu

Wszystko utrzeć (cukier nie musi się całkowicie rozpuścić) następnie dodać;

2 szklanki mąki
125 g miękkiego masła ( lub margaryny )
1 łyżeczka sody
1 szklanka kefiru

Wszystko wymieszać.
Piec na wysmarowanej i posypanej bułką tartą prostokątnej blaszce, w temperaturze 180 stopni około 25 minut ( grzanie górne i dolne )

Krem;
2 duże jaja
0,5 szklanki cukru
1 łyżka gorzkiego kakao
0,5 kostki masła
0,5 kostki margaryny
100 g. czekolady
4-5 wafelków typu Prince-polo lub Grześki w czekoladzie
garść posiekanych orzechów
garść rodzynek

Sparzone jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane kakao
Masło i margarynę utrzeć, dodać porcjami masę jajeczną oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, następnie dodać bakalie i rozgniecione wafelki (im większe okruszki tym ciasto jest bardziej chrupiące)
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części i przełożyć kremem.
Polewa;
150 g. czekolady z bakaliami
4 łyżki mleka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem i oblać ciasto
Ciasto z wafelkami2
Ciasto można zrobić również na biszkopcie, a masę zrobić z kremówki

Masa z kremówki;
1 litr kremówki
4 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżeczek żelatyny ( 25 g )
4-5 wafelek typu Princessa lub Prince-polo

Żelatynę namoczyć w 0,5 szklanki wody, odstawić do napęcznienia i rozpuścić.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać pokruszone wafelki i letnią żelatynę.
Można również dodać startą czekoladę.