Puszyste bułeczki cynamonowe

7a4e17fe3a

 

0,5 szklanki mleka
3 łyżki wody
1 duże jajo
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
2 i 1/4 szklanka mąki
3 łyżki cukru
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

Dodatkowo przygotować;
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki roztopionego masła
Cukier wymieszać z cynamonem,a masło rozpuścić.

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem 2 łyżek mleka i 2 łyżek cukru,odstawić na 10-15 minut
Mąkę wymieszać z solą,dodać resztę cukru,mleka oraz roztrzepane jajko i rozpuszczone drożdże.
Wyrobić ciasto wlewając na końcu roztopione masło.
Zostawić przykryte do wyrośnięcia na około.1 godz.(lub na całą noc w lodówce)

Kwadratową tortownicę(lub okrągłą) wyłożyć papierem do pieczenia( lub wysmarować i wysypać bułką tartą)
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat,lekko wyrobić,podzielić na około 18 części.
Każdą część uformować na kształt małego wałeczka lub kuleczki i zanurzyć w rozpuszczonym maśle,a następnie obtoczyć ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem.
Ułożyć w tortownicy, tak aby było między nimi odrobinę przestrzeni.
Odstawić do ponownego rośnięcia na około 25-30 minut.
Piec w temperaturze 180- 190 stopni przez około 25 minut.