Ciasto ” Milky Way”

Ciasto Milky Way

 

Ciasto;
3 duże jaja
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy(8 g)
1/3 szklanki oleju
2 łyżki wody

Całe jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym przez 10 minut.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
Na samym końcu dolać 1/3 szklanki wody i olej
Wylać do tortownicy o średnicy 29 cm wyłożoną papierem pergaminowym.
Piec w temp.200 stopni około15 minut

Masa.
6-7 małych batonów Milky Way
800 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklance zimnej wody,rozpuścić.
Do 200 ml. kremówki dodać batoniki po czym podgrzać aż do ich rozpuszczenia,ostudzić.
Masę wlać do pozostałej kremówki,dobrze oziębić,.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym,wlać rozpuszczoną żelatynę.
Upieczony biszkopt przekroić na dwa blaty.
Gotową masę wylać na jeden blat ciasta i przykryć drugim.
Można zostwić trochę masy i posmarować górny blat.

Tym razem czekoladę z batoników odkroiłam,ale nie jest to konieczne