Kremówka biszkoptowa z puszystym kremem

kremówa na biszkopcie

 

6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
6 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, po czym dodawać kolejno po jednym żółtku.
Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Dno prostokątnej blaszki (40 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować)
Piec około 15-20 minut w temp.180 st.

Krem;
3 szklanki mleka
8 łyżek cukru
4,5 łyżki mąki pszennej
1,5 paczki budyniu waniliowego
1,5 kostki margaryny lub masła
Mąkę z budyniem wymieszać ze szklanką mleka.
Do reszty mleka wsypać cukier, po czym zagotować.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i mieszać aż zgęstnieje.
Odstawić masę budyniową do momentu aż będzie letnia.
Dodawać małe porcje margaryny ( lub masła ) do letniego budyniu, i długo miksować.
Podczas miksowania dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.

Wykonanie;
Biszkopt przekroić na dwa placki.
Na jeden placek wyłożyć masę i przykryć drugim.

Ważne;
Budyń przed dodaniem margaryny nie może być za gorący.