Ciasto na syropie malinowym
Składniki ciasta;
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka syropu malinowego (lub o innym smaku)
0,5 szklanki oleju
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodając pozostałe składniki, następnie wszystko razem utrzeć.
Piec w wysmarowanej i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni
Lub w prodiżu około 40 minut
Masa;
400 ml śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
1/3 szklanki syropu malinowego
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać letnią żelatynę i wymieszać, następnie wlać syrop malinowy i ponownie wymieszać.
Ciasto przekroić wzdłuż, tak aby powstały trzy spody.
Masę rozdzielić na dwie części.
Jedną część masy ułożyć na jednym spodzie, przykrywając drugim i ponownie wyłożyć resztę masy przykrywając ostatnim spodem.
Całość polać mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem 4 łyżek mleka.
Do ciasta nie dawałam cukru,ponieważ syrop jest bardzo słodki.
W sezonie letnim polecam pod masę ułożyć świeże maliny,a górę ciasta zalać galaretką.