Drożdżówka sypana
Ciasto;
100 g drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka oleju
4 jajka
3/ 4 szklanki letniego mleka
szczypta soli
Kruszonka:
pół kostki masła
szklanka mąki
pół szklanki cukru
Masło siekamy z mąka i cukrem,zagniatamy,wkładamy do woreczka,po czym przechowujemy w lodówce.
Dodatkowo przygotować pokrojone i osączone brzoskwinie z puszki.
Wykonanie ciasta musi być w tej kolejności.
Najpierw do miski wkruszamy drożdże, na drożdże sypiemy cukier i cukier waniliowy, następnie dajemy rozbełtane całe jajka, olej, mleko, mąkę i sól.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie mieszamy na gładkie ciasto i przekładamy do dużej prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem, na to układamy dowolne owoce i posypujemy kruszonką, pieczemy około 40-45 w 180 stopniach C.
Moja lekka modyfikacja tego przepisu to brzoskwinie którymi zastąpiłam śliwki oraz temperatura i czas pieczenia gdzie w oryginalnym przepisie jest większa i dłuższy czas pieczenia.
Ciasto zrobiłam wg przepisu z książki „Ewa gotuje”, którą dostałam w prezencie od Ewy Wachowicz podczas nagrania programu”Gotuj z Ewą”
To ciasto znam również od dzieciństwa pod nazwą „Nocne z lodówki”, gdzie zamiast mleka ciepłego, wlewamy zimne i wkładamy na całą noc do lodówki.