Orzechowiec arachidowy z ganache

Do tego wypieku użyłam gotowej mąki orzechowej, jest to 400 gramowa paczka mielonych orzechów arachidowych dostępna w niektórych supermarketach,a którą z powodzeniem można zastąpić innym orzechami lub migdałami.

Ciasto;
300 g mąki orzechowej
6 jajek
1 szklanka brązowego cukru ( szklanka 250 ml )
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła

Jajka utrzeć z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Wsypać mielone orzechy wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Wszystko wymieszać, wlewając roztopione i wystudzone masło.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 28 cm, uprzednio wysmarowanej i wysypanej mielonymi orzechami
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Krem Ganache;
200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżeczki cukru waniliowego

Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę.
Całość mieszać aż do momentu gdy czekolada się roztopi.
Śmietanę z czekoladą mocno oziębić w lodówce przez kilka godzin, następnie ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego.

Zimne ciasto przekroić na pół, przełożyć kremem, przykryć drugą częścią ciasta i polać dodatkową roztopioną czekoladą.
Całość posypać mielonymi orzechami.

 

Porada;

Mielone migdały lub orzechy można trzymać w zamrażarce przez kilka miesięcy.