Sernik Zebra

Sernik Zebra3

 

Kruchy spód;
2 szklanki mąki
100 g masła o temp.pokojowej
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej i kwaśnej śmietany (lub jogurtu)

Wszystko zagnieść, rozwałkować i wylepić dno dużej tortownicy o średnicy 28 cm (uprzednio wysmarowanej tłuszczem, tylko dno) następnie zrobić w cieście widelcem dziury.

Masa serowa;
1 kg twarogu z wiaderka
2 budynie waniliowe
400 ml śmietany kremówki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 czekolada biała
1 czekolada gorzka o dużej zawartości kakao
Każdą czekoladę osobno rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 50 ml kremówki i ostudzić.

Ser wyłożyć do dużej miski, dodać 3/4 szklanki cukru, oraz żółtka i suchy budyń
Mikserem ubić białka ze szczyptą soli i 1/4 szklanki cukru, osobno ubić 300 ml. kremówki z cukrem waniliowym.
Ser w misce lekko zmiksować i podzielić na pół.
Do jednej połowy sera dodać rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszać mikserem.
Do drugiej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i wymieszać.
Teraz już mikser nie jest potrzebny.
Do każdej masy serowej dodać połowę kremówki i połowę ubitych białek i wymieszać ręcznie.
Na środek tortownicy z wylepionym ciastem wlewać po trzy łyżki sera ciemnego na przemian z serem białym.
Lekko potrząsnąć tortownicą aby sernik się wyrównał, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp.180 stopni około 50 minut.

Miałam włączoną górną i dolną grzałkę, a po 20 minutach piekłam już tylko górną.
Upieczony sernik zostawić przez pół godziny w piekarniku, następnie studzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Ważne;
Pianę i ubitą kremówkę trzeba ręcznie wymieszać z utartym serem.