Błękitne niebo

Błękitne niebo

 

Przyznam że nie uznaję w potrawach koloru niebieskiego,ale do nazwy tego deseru żadna inna galaretka nie pasuje.
Jedyne galaretki tego rodzaju są z firmy Wodzisław pod nazwą „Niebieska o smaku owocowym”

2 niebieskie galaretki
400 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka żelatyny

Galaretki ugotować wg przepisu na opakowaniu,odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody,odstawić do napęcznienia,po czym rozpuścić.
Gdy galaretki będę gęstnieć,ubić kremówkę z cukrem waniliowym dodając na końcu rozpuszczoną,letnią żelatynę.
Łyżką zrobić w szklance keksy z bitej śmietany opierając je o brzeg szklanki.
W pozostałe wolne przestrzenie wlewać gęstniejącą galaretkę.

Zamiast bitej śmietany można użyć serka waniliowego.