Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe1

 

7 jajek
1 szklanka cukru
2 małe cukry waniliowe
1,5 szklanki przesianej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać przez 10 minut na puszystą masą.
Do utartych jajek wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach 40cm x 25cm,uprzednio wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno).
Piec około 15 minut w tem.200 st.

Gorący,upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika,szybko nożem odkroić ciasto od brzegów i przerzucić o 180 stopni (czyli do góry dnem)na papier śniadaniowy i ostrożnie zdjąć formę.Wtedy biszkopt nie opadnie.

Masa cytrynowa.
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
sok i skórka z 2 cytryn

Dodatkowo przygotować 1 kostkę masła lub margaryny,oraz 2 żółtka

Budynie rozmieszać z niewielką ilością wody,do pozostałej wody wlać sok z cytryny,dodać skórkę i cukier.Ugotować budyń i ostudzić.
Margarynę utrzeć z żółtkami,dodać porcjami zimny budyń.

Biszkopt przekroić na dwie części.
Na jeden placek wyłożyć masę cytrynową,przykryć drugim plackiem,na górę ułożyć masę z kremówki.

Masa z kremówki;
600 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru waniliowego
Namoczyć żelatynę w 1/3 szklance wody,a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu,nie doprowadzając do zagotowania.
Ubić śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ,po czym wlać rozpuszczoną i letnią żelatynę

Można upiec cieńsze ciasto,a na górę zamiast biszkoptu użożyć herbatniki lekko zamoczone w osłodzonej wodzie z cytryną.