Karpatka

Karpatka5

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml

Karpatka
(przepis na blaszkę z piekarnika)

250 dag masła
2 szklanki wody
2 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
8 jajek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( można pominąć )

W garnku zagotować wodę z masłem
Do gotującej masy wsypać mąkę z proszkiem i szczyptą soli, energicznie mieszając aż masa się połączy i będzie odstawać od brzegów garnka, ostudzić.
Następnie do ostudzonej masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozsmarować na blaszce ( uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką)
Przed włożeniem do piekarnika skropić ciasto lekko zimną wodą (powstaną wtedy duże góry)
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, około 20 minut.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na około 0,5 godziny.
Studzić najlepiej na kratce z piekarnika.
Drugą część ciasta pieczemy tak samo.

Krem;
3 szklanki mleka
1 szklanka skondensowanego mleka niesłodzonego
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek mąki pszennej
4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 kostka masła
3/4 kostki margaryny ( lub ponownie masła )
50 ml. spirytusu

Połowę mleka odlewamy i mieszamy z obiema rodzajami mąki
Pozostałe mleko wymieszać z mlekiem skondensowanym i cukrem oraz cukrem waniliowym po czym zagotować wlewając mleko z mąką, ugotować budyń.
Następnie budyń zdjąć z ognia i wystudzić.
Masło i margarynę utrzeć na puch, dodać kolejno po jednym zółtku, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.
Na końcu dodać stopniowo spirytus.

Na jeden placek nakładamy cały krem, przykrywamy drugim plackiem.
Ciasto przechowujemy w lodówce przykryte papierem śniadaniowym lub ściereczką.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Rada;
Ciasto przechować w lodówce, w której najlepiej trzymać kieliszek octu, wtedy ciasto nie nasiąknie innym zapachem