Placek migdałowy

IMG_6964

 

Ciasto;
1 i ¾ szklanki mąki (250 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 duże jaja
0,5 kostki roztopionej margaryny
aromat migdałowy

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz roztopioną i wystudzoną margarynę.
Na końcu dodać parę kropel aromatu migdałowego.
Całość wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24 cm x 35 cm

Kruszonka;
200 g mielonych migdałów
0,5 szklanki cukru
125 g masła
1 łyżka zimnego mleka

W garnuszku roztopić masło, wsypać cukier, migdały oraz mleko.
Całość ogrzewać aż składniki się połączą.
Letnią kruszonkę nabierać za pomocą dwóch łyżeczek i układać na cieście  tzw. „kupki”

IMG_6949
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 25-30 minut.

Po wyjęciu ozdobić gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.