Placek drożdżowy bez wyrabiania

placek drożdzowy

 

0,5 kg mąki
50 g. drożdży
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka mleka
100 gr. masła
1 łyżka oleju
0,5 szklanki cukru
szczypta soli.

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową szklanki letniego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż się „ruszą”
Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę.
Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, wlać resztę mleka, rozpuszczone i wystudzone masło z olejem, utartą masę jajeczną i „ruszone”drożdże.
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką (nie wyrabiać).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby podrosło.
Włożyć na prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem (można ułożyć owoce na górę) posypać kruszonką
Piec w tem.180,około 40 minut.

Kruszonka:
pół kostki masła
szklanka mąki
pół szklanki cukru
Masło siekamy z mąką i cukrem.