Ciasto makowe

Ciasto makowe1

 

Biszkopt;
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki oleju
1 łyżka wody

Białka oddzielić osobno,dodając szczyptę soli
Ubić na sztywną pianę dodając cukier i cukier waniliowy.
Dodać kolejno po jednym żółtku, po czym dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, oraz olej z wodą
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać tortownicy o średnicy 29 cm, z wyłożonej papierem pergaminowym na dnie.
Piec w temp.200 stopni około 12-15 minut

Masa;
1 puszka masy makowej( 900 g)
400 ml.śmietany kremówki 30%
1 śnieżka w proszku
Parę kropel aromatu migdałowego
3 łyżeczki cukru waniliowego
6 płaskich łyżeczek żelatyny
0,5 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić aż napęcznieje,po czym rozpuścić na malutkim płomieniu.
Śnieżkę ubić wg przepisu na opakowaniu.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
Do miski włożyć masę makową, lekko utrzeć po czy dodać ubitą śnieżkę i kremówkę, aromat oraz letnią żelatynę, wszystko wymieszać.

Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć masą makową, przykryć drugą częścią biszkoptu.
Deserową czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 5 łyżek rumu, po czym wsypać 3 łyżki rodzynek,wymieszać i polać wierzch ciasta.

mak