Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

 

4 duże jajka
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
1 kg rabarbaru

 

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze części.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo po jednym żółtku.
Do utartego masła dodać przesiane obie mąki z proszkiem i jogurt, wszystko zmiksować, po czym dodać ubite białka i ręcznie wszystko wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 37 X 23 wysmarowanej i wysypanej bułką tartą, po czym rozłożyć równomiernie rabarbar.
Piec w temp.180 st,około 45 minut (do suchego patyczka)
Piekłam przy włączonej górnej i dolnej grzałce, a po 15 minutach już tylko górną.

Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.