Ciasto bardzo czekoladowe z musem

Ciasto bardzo czekoladowe z musem4

 

Do tego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia ani sody.

3 duże jajka
0,5 szklanki cukru
100 g masła
2 czekolady gorzkie
1 czekolada mleczna
1,5 szklanki mąki
Parę kropel aromatu waniliowego

Czekolady z masłem roztopić w kąpieli wodnej,lekko ostudzić.
Jajka lekko utrzeć z cukrem (nie trzeba ucierać do puszystości)
Do masy jajecznej dodać parę kropel aromatu waniliowego po czym wlać masę czekoladową,wsypać mąkę,wymieszać.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym o wym.25 cm x 25 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut(wtedy ciasto jest bardzo wilgotne)

Mus czekoladowy;
100 g masła
1 czekolada gorzka
3 jajka
1 łyżka gorzkiego kakao
100 g cukru.
2,5 łyżeczki żelatyny

Namoczyć żelatynę w 1/3 szklance wody,a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu,nie doprowadzając do zagotowania.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej,ostudzić.
Żółtka utrzeć z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem,i wymieszać delikatnie z masą żółtkową,po czym wlać rozpuszczoną,letnią żelatynę.
Masę wylać na upieczone i zimne ciasto,posypać dodatkowo gorzkim kakao.