Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

W tym przepisie lepiej sprawdza się twaróg mielony niż z wiaderka, sernik podczas pieczenia opada.

1 kg mielonego twarogu
5 jajek
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 suchy budyń
2 białe czekolady
4 łyżki mleka

Czekolady rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej,ostudzić.
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 10 minut)
Ser wymieszać z roztopioną białą czekoladą i budyniem,po czym dodać masę jajeczną.
Wszystko wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 26 cm,uprzednio wysmarowanej i wysypanej bułka tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st.piec około 65- 70 minut.

Przez 40 minut miałam włączoną górną i dolną grzałkę,potem już tylko górną.

Sernik lubi opadać i należy do tych zbitych, ciężkich i mokrych.