Devolay z suszonymi pomidorami i z serem pleśniowym

Devolay z suszonymi pomidorami i  z serem pleśniowym

 

2 pojedyncze piersi z kurczaka
4 suszone pomidory
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
2 plastry sera żółtego(najlepiej podlaskiego)
0,5 sera pleśniowego

Mięso przykryć folią i rozbić lekko tłuczkiem,posolić, popieprzyć.
Rozgnieciony czosnek,wymieszać z masłem, można dodać również posiekaną pietruszkę.
Rozbitą pierś posmarować pastą z masła,ułożyć plasterek sera żółtego,kawałek pleśniowego i pokrojone dwa suszone pomidory.
Zawinąć,obtoczyć w jajku i w bułce tartej,smażyć w głębokim oleju..

Można również każdą roladę posmarować olejem, zawinąć w sreberko i piec w piekarniku ok. 25 minut,w tem.180-200 stopni.

Surówka z białej kapusty z czosnkiem

0,5 białej kapusty
1 duża marchewka
2 małe ząbki czosnku
1-1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżki soku z cytryny (lub niewielka ilość kwasku cytrynowego)
1 łyżeczka musztardy
4-5 łyżek oleju
sól,pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkować,dodać potartą marchewkę.
Rozgnieciony czosnek wymieszać z sokiem cytrynowym,cukrem,musztardą i olejem
Sos wlać do kapusty z marchewką, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.