Drożdżowe zawijańce z twarogiem
Masa serowa;
1 kg półtłustego twarogu
5 łyżek cukru pudru
1 średnie jajko
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka suchego budyniu waniliowego
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Ciasto;
1 kg mąki pszennej (użyłam tortowej)
80 g świeżych drożdży
100 g masła o temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru
2 średnie jajka (rozmiar M)
1 żółtko
500 ml ciepłego mleka
szczypta soli
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami ciepłego mleka, ostawić w ciepłe miejsce aż podrosną.
Mąkę przesiać, dodać pozostały cukier, jajka, żółtko, sól, wyrośnięte drożdże i resztę ciepłego mleka.
Całość chwilę zagniatać, następnie dodać pokrojone w kostkę masło o temperaturze pokojowej.
Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od ścian misy, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu jeszcze około 10 minut.
Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną lekko mąką i pokroić na 4 części.
Każdą część rozwałkować na prostokąt (około 30 x 40 cm) i posmarować masą serową (zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni wzdłuż dłuższych boków)
Ciasto przełożyć na połowę, zlepiając dłuższe brzegi razem.
Następnie pokroić na 5 cm paski, i każdy pasek skręcić pionowo.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Następnie każdy pasek ciasta posmarować roztrzepanym białkiem
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 18 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki posmarować lukrem.
Lukier;
1 szklanka cukru pudru (szklanka= 250 ml)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wrzątku
Wszystko utrzeć na jednolitą masę.