Ciasto biszkoptowe przekładane jogurtem jabłkowym z mascarpone

Biszkopt;

6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
6 łyżek przesianej mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, po czym dodawać kolejno po jednym żółtku, na końcu wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną
Wszystko delikatnie wmieszać i wlać do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 cm (dno wyłożyć papierem pergaminowym, bez boków)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.

 

Masa jogurtowa;

2 gęste jogurty o smaku pieczone jabłko (każdy po 400 g)

500 g sera mascarpone

1 galaretka przezroczysta (lub cytrynowa)

250 ml gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.

Zimne jogurty ubić krótko z zimnym serem mascarpone, aż wszystko się połączy i będzie puszyste, na końcu wlać tężejącą galaretkę i wymieszać.

 

Polewa kakaowa;

100 g masła

8 łyżek mleka (około 80 ml)

1 łyżeczka cukru waniliowego

¾ szklanki cukru pudru (szklanka 250 ml)

0,5 szklanki gorzkiego kakao (około 4 łyżki)

Masło roztopić z mlekiem, wsypać pozostałe składniki, mieszać aż cukier się rozpuści i powstanie lśniąca polewa (nie dopuścić do zagotowania)

(Gdyby polewa się rozwarstwiła, wtedy dolać trochę mleka)

 

Do nasączenia biszkoptu;

0,5 szklanki wody z cytryną.

 

Wykonanie;

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki i nasączyć wodą z cytryną.

Na jeden placek wyłożyć masę jogurtową, przykryć drugim plackiem.

Ciasto oblać letnią polewą i odstawić do lodówki na parę godzin.

 

Porada;

Jogurt z pieczonym jabłkiem można zamienić na jogurt grecki, wtedy trzeba dodać trochę cukru pudru.