Ciasto biszkoptowe przekładane jogurtem jabłkowym z mascarpone
Biszkopt;
6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
6 łyżek przesianej mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, po czym dodawać kolejno po jednym żółtku, na końcu wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną
Wszystko delikatnie wmieszać i wlać do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 cm (dno wyłożyć papierem pergaminowym, bez boków)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
Masa jogurtowa;
2 gęste jogurty o smaku pieczone jabłko (każdy po 400 g)
500 g sera mascarpone
1 galaretka przezroczysta (lub cytrynowa)
250 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
Zimne jogurty ubić krótko z zimnym serem mascarpone, aż wszystko się połączy i będzie puszyste, na końcu wlać tężejącą galaretkę i wymieszać.
Polewa kakaowa;
100 g masła
8 łyżek mleka (około 80 ml)
1 łyżeczka cukru waniliowego
¾ szklanki cukru pudru (szklanka 250 ml)
0,5 szklanki gorzkiego kakao (około 4 łyżki)
Masło roztopić z mlekiem, wsypać pozostałe składniki, mieszać aż cukier się rozpuści i powstanie lśniąca polewa (nie dopuścić do zagotowania)
(Gdyby polewa się rozwarstwiła, wtedy dolać trochę mleka)
Do nasączenia biszkoptu;
0,5 szklanki wody z cytryną.
Wykonanie;
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki i nasączyć wodą z cytryną.
Na jeden placek wyłożyć masę jogurtową, przykryć drugim plackiem.
Ciasto oblać letnią polewą i odstawić do lodówki na parę godzin.
Porada;
Jogurt z pieczonym jabłkiem można zamienić na jogurt grecki, wtedy trzeba dodać trochę cukru pudru.