Naleśniki owsiane ze szpinakiem
Składniki;
2,5 szklanki mąki owsianej (szklanka = 250 ml)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 szklanki wody niegazowanej
2 szklanki mleka
3 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (przed usmażeniem pierwszego naleśnika patelnię natłuścić olejem)
Usmażone naleśniki posmarować farszem szpinakowym i zawinąć.
Farsz szpinakowy;
2 paczki mrożonego szpinaku w liściach (paczka 450 g)
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
2 serki śmietankowe (każdy po 135 g)
0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
sól
pieprz mielony
Na maśle przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i przesiekany czosnek.
Dodać mrożony szpinak i smażyć aż wyparuje woda.
Na końcu dodać serek i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
(można dodać również trochę sera typu gorgonzola)