Naleśniki owsiane ze szpinakiem

Składniki;

2,5 szklanki mąki owsianej (szklanka = 250 ml)

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 szklanki wody niegazowanej

2 szklanki mleka

3 jajka

3 łyżki oleju

szczypta soli

 

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 1 godzinę.

Po tym czasie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (przed usmażeniem pierwszego naleśnika patelnię natłuścić olejem)

Usmażone naleśniki posmarować farszem szpinakowym i zawinąć.

 

Farsz szpinakowy;

2 paczki mrożonego szpinaku w liściach (paczka 450 g)

1 duża cebula

4 duże ząbki czosnku

2 serki śmietankowe (każdy po 135 g)

0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej

1 łyżka masła

sól

pieprz mielony

Na maśle przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i przesiekany czosnek.

Dodać mrożony szpinak i smażyć aż wyparuje woda.

Na końcu dodać serek i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

(można dodać również trochę sera typu gorgonzola)