Roladki serowe

Roladki serowe1

 

Roladki można robić z farszem słodkim lub na słono jako dodatek do czystych zup.

Ciasto;
3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
3/4 kostki zimnej margaryny
150 g gęstego jogurtu
szczypta soli

Zimną margarynę siekamy z przesianą mąką,po czym dodajemy całe jajko,szczyptę soli i mały kubek jogurtu.
Wszystko zagniatamy,formujemy kulę,wkładamy do woreczka i odstawiamy na 1 h do lodówki.
Po czym wałkujemy na grubość około 2-3 mm,nakładamy farsz,zawijamy.
Kroimy około 7-8 mm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 25 min. w temp. 200 st.

Farsz słony;
0,5 kg mielonego twarogu
1 posiekana cebula (lub pół pęczka zielonej cebulki)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól,pieprz

Farsz słodki;
0,5 kg mielonego twarogu
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
0,5 grubo posiekanej czekolady