Ciasto z dżdżownicami
Kiedyś ciasto robiłam nieco inaczej, na spodzie z tłuszczem, jednakże na biszkopcie jest o wiele smaczniejsze.
Nazwa ciasta jak i jego ozdoba są żartem. Mimo wszystko ozdoba jest ciekawym pomysłem na przyjęcie dla dzieci
Masę czekoladową można zastąpić ubitą kremówką z dodatkiem żelatyny i cukru waniliowego
Ciasto;
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao
Dno blaszki o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C koło 12 -15 minut ( grzanie górne i dolne)
Masa czekoladowa:
10 dag czekolady deserowej
3 jaja
100 g cukru
2 łyżki kakao
20 dag masła
10 dag margaryny ( lub 250 g serka mascarpone )
kieliszek spirytusu
Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki
Całe jajka, cukier i kakao ubić na puszystą masę.
Masło z margaryną utrzeć na pianę – dodawać stopniowo masę jajeczną.
Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać wlewając powoli spirytus.
( Jeśli użyjemy serka mascarpone zamiast margaryny, wtedy dodajemy go na końcu do ubitej masy )
Dodatkowo przygotować;
200 g czekoladowych kruchych ciasteczek
1 torebkę żelków w kształcie robaczków
Masę czekoladową wyłożyć na upieczony biszkopt i posypać pokruszonymi czekoladowymi ciasteczkami.
Górę ciasta ozdobić żelkami