Ciasto z dżdżownicami

Ciasto z dżdżownicami

Kiedyś ciasto robiłam nieco inaczej, na spodzie z tłuszczem, jednakże na biszkopcie jest o wiele smaczniejsze.

Nazwa ciasta jak i jego ozdoba są żartem. Mimo wszystko ozdoba jest ciekawym pomysłem na przyjęcie dla dzieci

Masę czekoladową można zastąpić ubitą kremówką z dodatkiem żelatyny i cukru waniliowego

Ciasto;

4 jajka

5 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 kopiaste łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżka kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao

Dno blaszki o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C koło 12 -15 minut ( grzanie górne i dolne)

 

Masa czekoladowa:
10 dag czekolady deserowej
3 jaja
100 g cukru
2 łyżki kakao
20 dag masła
10 dag margaryny ( lub 250 g serka mascarpone )
kieliszek spirytusu

Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki

Całe jajka, cukier i kakao ubić na puszystą masę.

Masło z margaryną utrzeć na pianę – dodawać stopniowo masę jajeczną.
Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać wlewając powoli spirytus.

( Jeśli użyjemy serka mascarpone zamiast margaryny, wtedy dodajemy go na końcu do ubitej masy )

 

Dodatkowo przygotować;

200 g czekoladowych kruchych ciasteczek

1 torebkę żelków w kształcie robaczków

 

Masę czekoladową wyłożyć na upieczony biszkopt i posypać pokruszonymi czekoladowymi ciasteczkami.

Górę ciasta ozdobić żelkami