Sypana Tarta z malinami

Tarta sypana z malinami

 

Ciasto;
15 dag zimnego masła lub margaryny
4 żółtka
2 szklanki mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru

Dodatkowo przygotować;
0,5 litra malin

Beza;
4 białka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżki budyniu
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodając porcjami cukier,po czym wsypać budyń i wymieszać.

Wszystkie składniki ciasta posiekać na bardzo drobną kruszonkę.
Dno tortownicy o śred. 28 cm,wysmarować tłuszczem,wsypać kruszonkę i ugnieść spód.
Na spód ciasta ułożyć maliny,po czym wyłożyć ubitą bezę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piec około 35 minut.

Tarta sypana z malinami6