Sernik stracciatella z bananami i jogurtem bez pieczenia
150 g herbatników typu petitki
Masa serowa z bananami;
1 wiaderko twarogu
800 g jogurtu naturalnego
600 g obranych bananów (6 średnich sztuk)
3 łyżki soku z cytryny
100 g startej gorzkiej czekolady
3 galaretki przezroczyste
0,5 litra gorącej wody
Dno blaszki o wymiarach 25 cm x 36 cm (lub nieco większą) wyłożyć herbatnikami.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
Banany zmiksować z sokiem cytrynowym,
Ser wymieszać z jogurtem, dodać zmiksowane banany oraz tężejącą galaretkę.
Na końcu wsypać startą na grubych oczkach czekoladę i wymieszać.
Tężejącą masę wlać na herbatniki i odstawić na godzinę do lodówki, następnie na górę wlać tężejącą galaretkę z bananami.
Całość odstawić do lodówki na parę godzin.
Wierzch udekorowałam galaretkami w czekoladzie.
Galaretka z bananami;
2 galaretki cytrynowe
0,5 litra gorącej wody
800 g obranych bananów
3 łyżki soku z cytryny
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia.
Banany zmiksować z sokiem cytrynowym i wymieszać z tężejącą galaretką.