Sernik stracciatella z bananami i jogurtem bez pieczenia

150 g herbatników typu petitki

 

Masa serowa z bananami;

1 wiaderko twarogu

800 g jogurtu naturalnego

600 g obranych bananów (6 średnich sztuk)

3 łyżki soku z cytryny

100 g startej gorzkiej czekolady

3 galaretki przezroczyste

0,5 litra gorącej wody

 

Dno blaszki o wymiarach 25 cm x 36 cm (lub nieco większą) wyłożyć herbatnikami.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.

Banany zmiksować z sokiem cytrynowym,

Ser wymieszać z jogurtem, dodać zmiksowane banany oraz tężejącą galaretkę.

Na końcu wsypać startą na grubych oczkach czekoladę i wymieszać.

Tężejącą masę wlać na herbatniki i odstawić na godzinę do lodówki, następnie na górę wlać tężejącą galaretkę z bananami.

Całość odstawić do lodówki na parę godzin.

Wierzch udekorowałam galaretkami w czekoladzie.

 

Galaretka z bananami;

2 galaretki cytrynowe

0,5 litra gorącej wody

800 g obranych bananów

3 łyżki soku z cytryny

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia.

Banany zmiksować z sokiem cytrynowym i wymieszać z tężejącą galaretką.