Pieczarki nadziewane kaszanką i kiszoną kapustą
Prosta i szybka przystawka z piekarnika lub grilla.
10 dużych kapeluszy pieczarek (użyłam portobello)
600 g kaszanki
400 g dobrze odciśniętej kapusty kiszonej
2 średnie cebule
100 g sera żółtego
1 łyżka majeranku
pieprz
4 łyżki oleju
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju, następnie dodać kaszankę, a po chwili dodać posiekaną na drobno surową kiszoną kapustę, całość smażyć około 15 minut, następnie doprawić pieprzem i majerankiem.
Kapelusze po zewnętrznej stronie posmarować pozostałym olejem, następnie napełnić kapelusze kaszanką.
Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć nafaszerowane grzyby i piec w 180° C około 20 minut (grzanie górne i dolne)
Po tym czasie wyjąć pieczarki, na każdej z nich ułożyć plasterek sera żółtego i ponownie włożyć do piekarnika na 3 minuty.