Pieczarki nadziewane kaszanką i kiszoną kapustą

Prosta i szybka przystawka z piekarnika lub grilla.

 

10 dużych kapeluszy pieczarek (użyłam portobello)

600 g kaszanki

400 g dobrze odciśniętej kapusty kiszonej

2 średnie cebule

100 g sera żółtego

1 łyżka majeranku

pieprz

4 łyżki oleju

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju, następnie dodać kaszankę, a po chwili dodać posiekaną na drobno surową kiszoną kapustę, całość smażyć około 15 minut, następnie doprawić pieprzem i majerankiem.

Kapelusze po zewnętrznej stronie posmarować pozostałym olejem, następnie napełnić kapelusze kaszanką.

Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć nafaszerowane grzyby i piec w 180° C około 20 minut (grzanie górne i dolne)

Po tym czasie wyjąć pieczarki, na każdej z nich ułożyć plasterek sera żółtego i ponownie włożyć do piekarnika na 3 minuty.