Ciasto pomarańczowe z pianką i mandarynkami
Wypiek jest orzeźwiający, bardzo lekki i mało kaloryczny.
Masy można również zrobić w pucharku jako deser.
Ciasto;
3 duże jajka
3 kopiaste łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki maki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
duża szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane maki z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożyć papierem pergaminowym (tylko dno)
Ciasto wlać na blaszkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 10 minut (grzanie górne i dolne)
Masa budyniowa z galaretką;
1 litr soku pomarańczowego
2 suche budynie śmietankowe (takie na 0,5 litra)
2 łyżki cukru
1 sucha galaretka pomarańczowa.
Budynie wymieszać w niewielkiej ilości soku, resztę soku zagotować z cukrem i ugotować budyń.
Następnie do gorącego budyniu wsypać galaretkę i gorącą masę wlać na upieczony i wystudzony biszkopt, całość odstawić aż budyń wystygnie.
Pianka cytrynowa;
1 galaretka cytrynowa
250 ml gorącej wody
125 ml zimnego niesłodzonego mleka zagęszczonego
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aż będzie zimna i płynna.
Następnie płynną galaretkę ubijać mikserem około 3 minuty aż zrobi się gęsta pianka (po ubiciu będzie jej około 1 litra)
Po tym czasie cały czas ubijając wlać zimne niesłodzone mleko i dalej ubijać około 2 – 3 minuty.
Ubitą masę wlać na zimny budyń i wstawić do lodówki aż stężeje.
Pianka pomarańczowa;
1 galaretka pomarańczowa
250 ml gorącej wody
125 ml zimnego niesłodzonego mleka zagęszczonego
Zrobić w ten sam sposób jak piankę cytrynową.
Dodatkowo przygotować;
1 mała puszka mandarynek
400 ml gorącej wody (może być wymieszana z sokiem z mandarynek)
1 galaretka pomarańczowa
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będzie tężeć.
Mandarynki odsączyć i ułożyć na piance, następnie zalać gęstniejącą galaretką.
Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki