Ciasto pomarańczowe z pianką i mandarynkami

Wypiek jest orzeźwiający, bardzo lekki i mało kaloryczny.

Masy można również zrobić w pucharku jako deser.

 

Ciasto;

3 duże jajka

3 kopiaste łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 kopiaste łyżki maki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

duża szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane maki z proszkiem do pieczenia.

Blaszkę o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożyć papierem pergaminowym (tylko dno)

Ciasto wlać na blaszkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 10 minut (grzanie górne i dolne)

 

Masa budyniowa z galaretką;

1 litr soku pomarańczowego

2 suche budynie śmietankowe (takie na 0,5 litra)

2 łyżki cukru

1 sucha galaretka pomarańczowa.

Budynie wymieszać w niewielkiej ilości soku, resztę soku zagotować z cukrem i ugotować budyń.

Następnie do gorącego budyniu wsypać galaretkę i gorącą masę wlać na upieczony i wystudzony biszkopt, całość odstawić aż budyń wystygnie.

 

Pianka cytrynowa;

1 galaretka cytrynowa

250 ml gorącej wody

125 ml zimnego niesłodzonego mleka zagęszczonego

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aż będzie zimna i płynna.

Następnie płynną galaretkę ubijać mikserem około 3 minuty aż zrobi się gęsta pianka (po ubiciu będzie jej około 1 litra)

Po tym czasie cały czas ubijając wlać zimne niesłodzone mleko i dalej ubijać około 2 – 3 minuty.

Ubitą masę wlać na zimny budyń i wstawić do lodówki aż stężeje.

 

Pianka pomarańczowa;

1 galaretka pomarańczowa

250 ml gorącej wody

125 ml zimnego niesłodzonego mleka zagęszczonego

Zrobić w ten sam sposób jak piankę cytrynową.

 

Dodatkowo przygotować;

1 mała puszka mandarynek

400 ml gorącej wody (może być wymieszana z sokiem z mandarynek)

1 galaretka pomarańczowa

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będzie tężeć.

Mandarynki odsączyć i ułożyć na piance, następnie zalać gęstniejącą galaretką.

Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki