Dietetyczna fantazja

Dietetyczna fantazja3

 

Do tego ciasta użyłam gotowego spodu biszkoptowego.

Masa;
0,5 kg mielonego twarogu (0% tłuszczu)
1 puszka zimnego niesłodzonego mleka skondensowanego
5 łyżek cukru pudru
25 dag jagód(lub innych miękkich owoców)
1 galaretka w kolorze czerwonym
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny (30 g)

Galaretkę rozpuścić w 350 ml. gorącej wody,ostudzić.
Jagody zmiksować,wymieszać z galaretką.
Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody,odstawić do napęcznienia po czym rozpuścić.
Ser utrzeć z cukrem pudrem,zimne mleko ubić z cukrem waniliowym.

Ser wymieszać z ubitym mlekiem i letnią rozpuszczoną żelatyną (można dodać odrobinę soku z cytryny)
Całość wlać na biszkopt,odstawić do lodówki do chwili aż masa będzie na tyle twarda że można w niej zrobić dziury trzonkiem drewnianej łyżki.
Na zrobione dziury wlać zimną galaretkę z jagodami (nadmiar pozostanie na górze)
Odstawić do lodówki aż całość zastygnie.
Ułożyć dowolne owoce (dałam winogrona uprzednio przekrojone i pozbawione pestek)

Owoce zalać dodatkową cytrynową galaretką rozpuszczoną w 400 ml wody.