Ciasto z nektarynkami na karmelu

Ciasto z nektarynkami na karmelu

 

Ciasto jest nietypowe,po upieczeniu jest bardzo mokre ponieważ jest zalane sokiem z nektarynek oraz rozpuszczonym karmelem który wpija się w ciasto i pozostaje w wydrążonych owocach.

Karmel;
1 szklanka cukru
5 łyżek wody

Cukier wsypać do garnka,wlać wodę i na małym płomieniu mieszać aż stanie się brązowy.
Tortownicę o średnicy 29 cm wysmarować,dno wyłożyć papierem pergaminowym, tak aby lekko nachodził na bok formy (po to aby podczas pieczenia sok nie wypłynął)

Dodatkowo przygotować 8-9 szt. nektaryn.

Ciasto;
4 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym)
150 g masła o temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu
parę kropel aromatu waniliowego

Masło ubić z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku,po czym dodać mąkę wymieszaną z proszkiem,aromat i jogurt,wszystko wymieszać.

Wykonanie;
Gorący karmel rozsmarować na dnie tortownicy, ułożyć przecięte na pół i wydrążone z pestek nektaryny (skórką do góry) przykryć wszystko ciastem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.około 35-40 minut do suchego patyczka (piekłam tylko górną grzałką)
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika,odstawić na 15-20 minut,po czym przełożyć na płaski talerz wierzchem do góry.