Tort makowy
Ciasto można zrobić w mniejszej tortownicy, wtedy tort będzie wyższy.
6 dużych jajek
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej (160 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( lub 1 kopiasta łyżeczka )
850 g masy makowej z puszki ( używam z Helio )
Całe jaja z cukrem i ze szczyptą soli utrzeć mikserem na puszystą masę.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać po czym dodać masę makową.
Całość ponownie dobrze wymieszać i wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 35-40 min.
(grzanie górne i dolne )
Dodatkowo przygotować;
200 g konfitury jagodowej
Krem kawowy;
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, wystudzić
Jajka utrzeć na puszystą masę.
Masło utrzeć dodając porcjami masę jajeczną, na końcu dodać rozpuszczoną kawę i ewentualnie kieliszek spirytusu.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki
Dolny krążek wysmarować konfiturą jagodową, przykryć następnym krążkiem, wyłożyć masę i ponownie przykryć ostatnim plackiem.
Całość polać ciepłą czekoladą wymieszaną z rodzynkami w rumie.
Polewa czekoladowa z rodzynkami;
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
3 kopiaste łyżki rodzynek namoczonych w rumie
5 łyżek wody (lub rumu)
0,5 łyżeczki żelatyny.
Czekoladą połamać na mniejsze kawałki, włożyć do mniejszego garnuszka z pozostałymi składnikami.
Całość podgrzewać w kąpieli wodnej aż do połączenia wszystkich składników.
Polecam również przepis na Cycki murzynki z lekkim kremem
Biszkoptowa Rolada makowa