Tiramisu w kulkach

Tiramisu w kulkach

 

2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
100 g biszkoptów
100 g herbatników
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
4 łyżki amaretto
gorzkie kakao(do obtoczenia)

Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody,ostudzić,dodać alkohol.
Herbatniki z biszkoptami włożyć do woreczka foliowego i bardzo drobno rozwałkować.
Do miski wsypać rozdrobnione ciasteczka wlać kawę,po czym dodać pozostałe składniki(oprócz kakao)
Można również dodać potartą czekoladę.
Wszystko ręcznie wymieszać,odstawić do lodówki na minimum dwie godziny,po czym formować małe kuleczki i obtaczać w kakao.
Ponownie wstawić do lodówki na parę godzin (można je włożyć do papierowych papilotek)
Najlepsze są po dwóch dniach.

Rada;
Gdyby ciasto kleiło się do rąk,wtedy wystarczy ręce posypać gorzkim kakao.